Akcie v USA díky firemním výsledkům rostly, euro oslabilo

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech ve středu díky hospodářským výsledkům některých firem rostly a širší index S&P 500 se dotkl své nejvyšší úrovně za dva a půl roku. Trhy táhly vzhůru hlavně akcie společností Intel a Honeywell, naopak finanční společnosti klesly.

 

Index Dow Jones ve středu zpevnil o 103,16 bodu, tedy 0,81 procenta, na 12.908,70 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 9,11 bodu, čili 0,67 procenta, na 1372,78 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 32,56 bodu, neboli 1,12 procenta, na 2942,60 bodu.

 

Výrobce čipů Intel snížil odhad růstu vůli obávám o další hospodářský vývoj. Jeho zisková marže však byla dobrá a akcie tak zpevnily o 3,3 procenta. Intel podpořil nejen technologický sektor, ale pomohl i celému trhu k růstu již druhý den za sebou. Zisk průmyslové firmy Honeywell překonal očekávání a akcie zpevnily o 6,7 procenta.

 

Index finančního sektoru naopak klesl o 0,6 procenta. Mohla za to Bank of America, jejíž akcie kvůli poklesu příjmů ztratily 4,9 procenta.

 

Firmy však převážně zůstávají obezřetné a bojí se zpomalení ekonomiky. To podporuje naděje trhu, že centrální banka USA (Fed) brzy představí další stimulační opatření. Šéf Fedu Ben Bernanke ve středu před zákonodárci zopakoval, že Fed je připraven jednat, pokud to ekonomika bude potřebovat. Zpráva Fedu o stavu ekonomiky nazvaná Béžová kniha pak ukázala, že ekonomika má stále problémy.

 

Euro ve středu oslabilo vůči většině hlavních měn. Důvodem byl komentář německé kancléřky Angely Merkelové citovaný v novinách, který vyvolal obavy o budoucnost eurozóny. Podle Merkelové nebyl evropský projekt ještě zformován tak, aby bylo jisté, že všechno se obrátí k dobrému a je potřeba udělat ještě hodně práce. Dodala však, že je optimistická a věří, že vše bude úspěšné. Euro kvůli komentáři kleslo během dne mimo jiné na rekordní minimum vůči australskému dolaru, ke švédské koruně nejníže za 11 a půl roku a k britské libře nejníže za tři a půl roku.

 

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2276 USD. K jenu kleslo o 0,6 procenta na 96,67 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se kvůli projevu Bernankeho snížil o 0,4 procenta na 78,75 JPY, napsala agentura Reuters.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK