Pražská burza díky akciím Komerční banky mírně posiluje

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně posiluje a částečně maže středeční ztráty. Hlavní index PX byl v 11:15 výše o 0,28 procenta na 904,1 bodu. Nahoru ho táhly akcie Komerční banky, naopak výrazněji spadly akcie technologické společnosti KIT digital. Její zástupci ráno oznámili záměr přesunout svou firemní centrálu z Prahy do New Yorku, což také povede ke stažení tohoto titulu z pražské burzy.

Globální trhy pokračují podle Pavola Mokoše z Patria Direct v optimistické náladě při spekulacích o tom, že centrální banky dvou největších světových ekonomik přispěchají na pomoc zpomalující světové ekonomice.

Na růstu pražské burzy se dopoledne podepsaly hlavně akcie Komerční banky, přidaly 2,03 procenta na 3525 korun. Cenné papíry Erste Bank si polepšily o mírných 0,11 procenta na 378,70 Kč. Zbylé dvě velké emise, energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR, oslabily o 0,34 procenta na 725,50 Kč, respektive o 0,44 procenta na 385,30 Kč.

Nejvýrazněji, 2,45 procenta na 79,50 Kč, ztratily dopoledne akcie KIT digital. Oficiální žádost o stažení akcií potvrdila i sama pražská burza s tím, že nyní projedná konkrétní náležitosti stažení z hlavního trhu s regulátorem s cílem ochránit české investory. Akcie firmy se budou nadále obchodovat na americké burze, a proto společnost nepočítá s významnějším dopadem kroku na likviditu a cenu akcií, poznamenal Mokoš.

Petrochemický holding Unipetrol dnes zveřejnil, že ve druhém čtvrtletí zřejmě prohloubil provozní ztrátu. V prvním čtvrtletí vykázal provozní ztrátu 50 milionů Kč. Jeho akcie dopoledne zlevnily o 0,64 procenta na 167,95 Kč. O více než procento si pohoršil i developer Orco.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 497 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky za necelých 237 milionů korun a s akciemi ČEZ za více než 153 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK