Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA prudce vzrostl

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 19. července (ČTK) - Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden prudce vzrostl a v sezonním přepočtu se vyšplhal na zhruba 386.000. Podle ministerstva práce ale mohou být příčinou i sezonní faktory. Proti předchozímu týdnu se počet žádostí zvýšil asi o 34.000 a je výrazně vyšší, než se čekalo.

Nárůst z minulého týdne smazal citelný propad počtu žádostí, o němž ministerstvo informovalo o týden dříve. Ekonomové sledují zhoršení na trhu práce se skepsí a upozorňují například, že automobilový sektor díky vysoké poptávce letos v létě nepropouští.

Ve čtyřtýdenním klouzavém průměru, který méně kolísá, počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl o 1500 na zhruba 375.500. Sezonní zkreslení může podle ekonomů trvat několik týdnů, takže data jsou z týdne na týden obtížně analyzovatelná.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden zvýšil na 365.000. Celkový počet lidí, kteří stále ještě dostávají státní příspěvky v nezaměstnanosti i po prvním týdnu pomoci, se zvýšil asi o 1000 na 3,31 milionu.

Ekonomové zpravidla podotýkají, že teprve když počet žádostí klesne pod 375.000, je najímání zaměstnanců dost silné na to, aby se začala snižovat i míra nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK