Vláda nesouhlasí s návrhem VV na snížení daně z nafty o dvě Kč/l

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Vláda nesouhlasí s návrhem bývalé koaliční strany Věci veřejné (VV) na snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny za litr. Postoj vlády není pro návrh rozhodující, protože konečné slovo mají vždy poslanci.

 

Poslanci VV tvrdí, že kvůli vysokým cenám nafty v Česku se poptávka přesunula do zahraničí. Po snížení daně by podle nich byl růst poptávky po naftě v Česku tak veliký, že by se inkaso zvýšilo nejméně o dvě miliardy korun. Benzinu se novela VV netýká.

V podkladech pro rozhodování vlády stojí, že úvahy o zvýšeném výběru daně po snížení její sazby jsou nepodložené. Vláda se navíc dosud k návrhům na snížení spotřební daně stavěla odmítavě. "Pokles ceny není zaručen snížením spotřební daně a není také zaručeno, že jistý výpadek příjmů státního rozpočtu by byl vykompenzován zvýšeným objemem prodaných ropných produktů," řekl počátkem února při sněmovních interpelacích premiér Petr Nečas.

Sněmovna začátkem června zamítla již v prvním čtení podobný návrh z pera poslanců ČSSD. Daň měla u nafty klesnout o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč na litr.

Stát přitom loni vybral na spotřebních daních z benzinu a nafty 81 miliard korun, což bylo o 2,1 miliardy méně, než plánoval v návrhu státního rozpočtu. Vláda přitom ve státním závěrečném účtu připustila, že jedním z důvodů nižšího výběru jsou vysoké ceny motorové nafty v tuzemsku, které nejsou atraktivní zejména pro kamionovou dopravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK