Vláda podpořila poslanecký návrh na podporu exportu

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Vláda dnes podpořila jednu z poslaneckých novel, jejichž cílem je pomoci vývozu českých firem do zahraničí, a tím zajistit více pracovních míst. Kabinet souhlasil s novelou, která umožňuje poskytovat zvýhodněné úvěry vývozcům i prostřednictvím komerčních bank. Ke druhému návrhu, který rozšiřuje možnost odpočtu pohledávky z úvěru či bankovní záruky z daňového základu, ministři zaujali neutrální stanovisko. O předlohách nyní rozhodne parlament.

Pod návrhy jsou podepsáni poslanci TOP 09 Helena Langšádlová a Václav Kubata, Ivan Fuksa a Jan Bureš z ODS a dva nezařazení poslanci Lenka Andrýsová a Jiří Rusnok, kteří dříve zastupovali Věci veřejné.

Novela zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou má umožnit poskytování zvýhodněných úvěrů pro vývozce také komerčním bankám. Úroková sazba těchto úvěrů má dlouhodobou fixaci, takže se vývozce nemusí bát, že do budoucna nečekaně vzroste. Pokud by úrokové sazby rostly, uhradí bance rozdíl stát, pokud by naopak klesly, budou banky vracet tento rozdíl do státního rozpočtu.

Z podkladů pro rozhodování vlády vyplývá, že vládní úředníci měli k předloze několik výhrad. Například kontrolovat dodržování podmínek a povinností stanovených zákonem by mohl na základě pověření ministerstva financí kdokoli. Návrh prý také obsahuje nejasná a neurčitá ustanovení. Vládní legislativci proto navrhovali, že takovou úpravu by měla řešit spíš vládní předloha, která by vycházela z podrobné finanční analýzy.

Druhý poslanecký návrh se týká loni schválené daňové reformy. Reforma rozšířila možnost odpisu pohledávky z úvěru nebo bankovní záruky z daňového základu. Týkalo se to případů, kdy se záruka poskytovala bance dovozce anebo firmě ze země mimo EU, s níž má česká strana smlouvu o zamezení dvojímu zdanění. Platný zákon však stanovuje účinnost tohoto opatření až na 1. ledna 2015. Poslanecký návrh ji chce posunout na leden příštího roku. Vývozci by tak mohli využít možnost odpisu pohledávky již za letošní rok.

U tohoto návrhu vládní legislativci poukázali na to, že je v rozporu s jinou novelou, kterou se již nyní zabývá sněmovna. V návrhu vládního stanoviska také bylo uvedeno, že rovněž u tohoto opatření je nutné vypracovat finanční analýzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK