MMF: Británie by neměla tolik škrtat, jestliže ekonomika neroste

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. července (ČTK) - Britská vláda by měla omezit úsporná opatření a přistoupit ke snížení daní, případně ke zvýšení výdajů na infrastrukturu, jestliže se jí do začátku příštího roku nepodaří obnovit hospodářský růst. Doporučuje to Mezinárodní měnový fond (MMF), který vydal zprávu z konzultací s britskými činiteli.

Fond uvedl, že Velká Británie čelí vážným problémům, které pramení právě z toho, že se zastavilo hospodářské oživení. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností a ohrožuje ji také dluhová krize v eurozóně.

Měnový fond se domnívá, že britská centrální banka by měla zvážit další uvolnění měnové politiky, protože v situaci, kdy vláda škrtá, centrální banka ztrácí schopnost podporovat poptávku.

Britská ekonomika má problém zotavit se z dopadů globální finanční krize, která ji, stejně jako zbytek světa, zasáhla v letech 2008 a 2009. Statistická data ukazují, že Británie je za poslední čtyři roky už podruhé v recesi. Přitom zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se blížil zásadní obrat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK