Nezaměstnanost na Slovensku v červnu stoupla na 13,34 procenta

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. července (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v červnu po předchozím tříměsíčním poklesu stoupla na 13,34 procenta. Informovalo o tom dnes Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. V květnu bylo v zemi bez práce 13,19 procenta obyvatel.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v červnu přesáhl hranici 360.000 lidí. Proti předchozímu měsíci se řady nezaměstnaných rozšířily o 4190 obyvatel. V porovnání s loňským červnem, kdy míra nezaměstnanost byla těsně pod 13 procenty, přibylo na Slovensku 14.200 lidí bez práce.

Ústředí práce vývoj nezaměstnanosti blíže nekomentovalo. V uplynulých letech se na zvyšování nezaměstnanosti v červnu podíleli také absolventi škol, kteří si nenašli zaměstnání.

V Česku nezaměstnanost v červnu meziměsíčně naopak klesla, a to o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta. Dostala se tak na stejnou úroveň jako v loňském šestém měsíci.

K výraznějšímu zlepšení situace na slovenském trhu práce by podle analytiků pomohlo hlavně výraznější zvýšení výkonnosti hospodářství. Kondici ekonomiky v příštím roce ale poznačí zvyšování daní a další opatření na ozdravení státních financí. Zaměstnavatelům se zase nezamlouvají plány levicového kabinetu premiéra Roberta Fica změnit zákoník práce tak, aby zaměstnanci měli v pracovněprávních vztazích silnější postavení.

Nezaměstnanost na Slovensku prudce vzrostla v roce 2009, kdy exportně orientovaná ekonomika po propuknutí globální ekonomické krize pocítila pokles objednávek. Letos v únoru se míra nezaměstnanosti v zemi vyšplhala na více než sedmileté maximum 13,76 procenta. V roce 2008 se přitom pohybovala pod osmi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK