Tržby Vodafonu ve čtvrtletí klesly o 7,7 procenta

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Mobilnímu operátorovi Vodafone klesly v prvním fiskálním čtvrtletí tržby o 7,7 procenta na 10,77 miliardy liber (350,8 miliardy Kč). Důvodem byl slabý výkon v Evropě, který překonal i zisky z rozvíjejících se trhů. Na hospodaření měl dopad i pohyb směnných kurzů. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení. Vodafone je podle tržeb největším mobilním operátorem na světě a působí i v České republice.

Tržby ze služeb se za tři měsíce do konce června snížily o 8,1 procenta na 9,98 miliardy liber. Organické tržby, tedy bez zahrnutí vlivu nových akvizic a prodejů a vlivu změn směnných kurzů, ze služeb se zvýšily jen o 0,6 procenta. Růst prudce zpomalil z 2,3 procenta v předchozím čtvrtletí.

V Evropě tržby klesly o 8,7 procenta, hlavně kvůli propadu ve Španělsku a Itálii. O něco slabší kvůli silné konkurenci byly i v Británii, v Německu však vzrostly. Vysoký růst firma zaznamenala v Turecku a Indii.

Vodafone musel v květnu odepsat čtyři miliardy GBP kvůli snížení hodnoty majetku v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Řecku, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK