Pražská burza vybírá zisky, index PX odepsal půl procenta

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Pražská burza dopoledne v souladu s Evropou oslabuje, a částečně tak vybírá čtvrteční zisky. Hlavní index PX byl v 11:15 níže o 0,52 procenta na 905,1 bodu. Dolů ho táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, nedařilo se ale ani ostatním velkým emisím. Výrazněji spadly cenné papíry technologické společnosti KIT digital či těžební NWR, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Podle Jana Kovalovského z Patria Direct způsobuje tentokrát nervozitu čekání na odpoledne, kdy přijdou nové informace ohledně finálních podmínek finanční pomoci španělskému bankovnímu sektoru.

V Praze pokračovaly ve čtvrtečním poklesu akcie ČEZ, když dopoledne odepsaly dalších 1,39 procenta na 710 korun. Bankovní emise zlevnily mírněji, Erste Bank o 0,39 procenta na 386,50 Kč a Komerční banka o 0,17 procenta na 3553 korun. Akcie telekomunikačního operátora Telefóniky ČR oslabily o 0,78 procenta na 382,50 Kč.

Nejvýrazněji, o více než pět procent, propadly dopoledne cenné papíry NWR a KIT digital. Akcie těžební společnosti se obchodovaly o 5,93 procenta níže na 95,76 Kč a technologické firmy o 5,28 procenta na 76,01 Kč. Na akciích KIT digital se podepisuje nervozita investorů z potvrzeného plánu na ukončení obchodování akcií na českém trhu, poznamenal Kovalovský.

Procento a tři čtvrtě ztratila mediální CME, necelé procento pak developer Orco, tabáková společnost Philip Morris a petrochemický holding Unipetrol.

Jedinou výrazněji růstovou emisí byla dopoledne pojišťovna VIG, jejíž cenné papíry získaly dvě procenta na 807,50 Kč. Nový šéf rakouské VIG Peter Hagen potvrdil výhled svého předchůdce, že letošní výsledek skupiny bude rekordní. Potvrdil rovněž úmysl na východních trzích růst cestou dalších akvizic, uvedl Kovalovský.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 509 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ necelých 290 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK