ČSSD: Nevypsáním tendru na registr aut porušilo MD zákon

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Na nový registr vozidel, který po dva týdny od jeho spuštění provázejí problémy, mělo být vypsáno standardní výběrové řízení. To, že ministerstvo dopravy tendr nevypsalo, je porušení zákona. Na dnešním setkání s novináři to dnes řekl poslanec za ČSSD Stanislav Huml. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Tendr na výběrové řízení měl podle Humla už připravený předchůdce současného ministra Pavla Dobeše (LIDEM) Radek Šmerda (nestraník). Záměr převodu registru z ministerstva vnitra na ministerstvo dopravy byl znám již rok předem, uvedl.

"Už v průběhu roku 2011 ministerstvo dopravy vydávalo zprávy, že se dají očekávat problémy například s migrací dat," uvedl Huml. Nový a starý systém podle něj mohly fungovat paralelně minimálně půl roku. Nový systém by byl ve zkušebním provozu a mohl by bez komplikací čerpat data z toho starého. Řadě žadatelů o registraci aut by se tím dnes ulevilo.

Nový registr vozidel od svého spuštění před týdnem funguje jen částečně. Podle informací z různých registračních pracovišť se jeho fungování v tomto týdnu nikterak nezlepšilo a odbavování lidí je stále pomalé. Dnes například využily stovky lidí mimořádný otvírací den, který řada pracovišť zavedla, aby si lidé mohli automobily registrovat. V týdnu se na ně totiž nedostalo.

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojen na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK