Zisk průmyslového konglomerátu GE ve čtvrtletí klesl o 16 procent

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Největšímu americkému průmyslovému konglomerátu General Electric (GE) klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 16 procent na 3,11 miliardy USD (téměř 65 miliardy Kč). Důvodem byl prodej majetku a růst nákladů na penzijní pojištění. Firma, která je mimo jiné předním světovým výrobcem elektrických turbin nebo tryskových motorů, to uvedla v dnešním prohlášení.

Bez zahrnutí operací, které firma prodala, však zisk stoupl o dvě procenta na 3,7 miliardy USD. K růstu přispěl zájem o vybavení pro výrobu elektřiny v USA, který vyrovnal slabý výkon v Evropě. Po očištění o mimořádné položky zisk na akcii činil 38 centů, o jeden cen tak překonal očekávání analytiků. GE se zabývá širokou škálou činností od výroby domácích spotřebičů a poskytování finančních služeb po výrobu turbin pro větrné a plynové elektrárny.

Příjmy se zvýšily o dvě procenta na 36,5 miliardy USD. Příjmy dopravní divize, která vyrábí lokomotivy, stouply o 27 procent. Tržby energetické divize se zvýšily o 15 procent. Příjmy finanční divize GE Capital však klesly o osm procent. Pokles je odrazem toho, že firma omezuje část svých operací.

Firma potvrdila předchozí výhled na celý letošní rok, podle kterého očekává růst zisku na akcii bez mimořádných položek o více než deset procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK