Philips ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, překonal odhady

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 23. července (ČTK) - Nizozemská elektrotechnická společnost Philips Electronics vytvořila ve druhém čtvrtletí zisk před úroky a daní (EBITA) 450 milionů eur (asi 11,5 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni nárůst o více než 21 procent. Tržby se zvýšily o 13 procent na 5,89 miliardy eur (asi 150,7 miliardy Kč). Firma tak překonala průměrné odhady analytiků.

Firmě pomohly k růstu především divize zdravotnických přístrojů a osvětlení. Zatímco první z nich zaznamenala nárůst tržeb o sedm procent, tržby ve druhé z nich se zvýšily asi o šest procent. Tržby v geografických oblastech, kde firma předpovídá dlouhodobý růst, bez vlivu akvizic vzrostly o 11 procent. Na celkových tržbách skupiny se tyto oblasti nyní podílejí zhruba ze 35 procent.

"Není pochyb o tom, že globální ekonomika je teď slabší, než byla ještě před třemi měsíci. A to hlavně v Evropě, která se na našich tržbách podílí asi z 25 procent," poznamenal šéf Philipsu Frans van Houten. Firma se podle něj zatím dokáže s obtížemi vyrovnávat a počítá i s dalším zlepšením výkonnosti. Van Houten ale připouští, že vyhlídky na další období je těžké teď vyhodnotit.

Philips také uvedl, že do konce roku by měla podle plánu pokračovat i restrukturalizace a snižování nákladů. Philips už dříve oznámil, že se odklání od tradiční spotřební elektroniky a zaměří se více na osvětlení a lékařskou techniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK