Bývalé pobočky OP v Olomouci a Ostravě jsou opět na prodej

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 23. července (ČTK) - Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) Miloslava Horská nabízí opět ke koupi bývalé pobočky textilky v Olomouci a Ostravě. V prvním výběrovém řízení se je prodat nepodařilo. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Ostatní bývalé pobočné závody OP i poslední funkční část někdejší největší textilky v zemi, výroba takzvaných měřenek, již kupce mají.

Výběrové řízení na prodej poboček v Olomouci a Ostravě organizuje společnost Knight Frank. Nabídky bude přijímat do 10. září 12:00. Hodnota výrobního areálu v Olomouci činí podle znaleckého posudku 21 milionů korun, ostravský areál znalec ohodnotil na 40,4 milionu Kč. Bývalé pobočky v Olomouci a Ostravě podniku uzavřel již v roce 2008.

Výběrové řízení na prodej výrobních areálů bývalých poboček OP insolvenční správkyně zahájila loni v listopadu. Kupce již našly například pobočky v Konici, Lošticích, Brodku u Konice či Jeseníku. Například jesenický areál si vybral švédský výrobce pánské a dámské konfekce Cavaliere.

Správkyni se již podařilo prodat i poslední funkční část zkrachovalého OP - výrobu na míru. Koupila ji společnost AMF Reece CR, která vyrábí průmyslové šicí stroje. Výrobu firma postupně přestěhuje z areálu OP do svého závodu v Prostějově.

Do výběrového řízení zamíří i samotný prostějovský areál textilky. Podle znaleckého posudku jeho hodnota včetně správních a výrobních budov, skladů, kolejové vlečky, parkoviště a dalších částí činí 170 milionů korun.

Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Znalci hodnotu podniku odhadli na zhruba miliardu Kč. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí, nyní jich zaměstnává několik stovek.

Vladimír Onderka kš

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK