V Brně museli kvůli sporům při registraci aut zasahovat strážníci

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Strážníci museli dnes ráno vyjet na odbor dopravněsprávních činností brněnského magistrátu, aby tam uklidnili rozhněvané občany stěžující se na nekonečné čekání při registraci jejich vozidel. ČTK to řekla mluvčí strážníků Denisa Kapitánčíková s tím, že při registraci došlo na nadávky, urážení úředníků a křik. Doplnila, že z preventivních důvodů bude jedna hlídka po celý den dohlížet na registrace a mírnit vášně lidí. Registr aut nefunguje v celé zemi.

 

Zásah byl nutný v sídle odboru v Kounicově ulici. Strážníci tam vyjeli v 08:40. "Nadávají nám a všechno dávají za vinu úředníkům. Museli jsme dokonce zavolat strážníky, abychom se cítili bezpečněji," uvedl vedoucí odboru Ladislav Prudil.

Registr vozidel dnes znovu vůbec nefunguje. Úředníci proto nevydali žádné pořadové lístky s čísly. Právě to vyvolalo u již značně rozhněvaných čekajících vlnu nevole. V pondělí systém fungoval částečně, úředníci obsloužili jen 70 z 200 lidí.

Problémy s registrem přetrvávají od začátku července, kdy se spustil nový systém. Některé záznamy museli úředníci dodělat ručně, systém nefungoval spolehlivě. Na konci minulého týdne už registr fungoval téměř úplně, byl ale pomalý. V pondělí úředníci zaznamenali částečný výpadek a dnes nefunguje vůbec.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) vyzval občany, kterým vznikla v souvislosti s chybně fungujícím registrem škoda, aby ji vymáhali po ministerstvu dopravy. Také magistrát si podle něj nechá sečíst náklady a udělá to samé. Ombudsman upozornil, že lze vymáhat i náhradu za nemajetkovou újmu, kterou nemusí lidé dokládat. Naopak je na úřadě, aby vyvrátil, že újma nevznikla.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK