Pražská burza dopoledne mírně rostla, aktivita investorů je nízká

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražský akciový trh dnes dopoledne při nízké aktivitě investorů rostl. Hlavní index PX byl kolem 11:25 výše o 0,35 procenta na 878,6 bodu. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce pouze za necelých 40 milionů korun a s pěti emisemi se dosud neuskutečnil žádný obchod. Index nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ a rakouské Erste Bank. Největší zisky zaznamenaly cenné papíry těžařské firmy NWR.

 

Pražská burza přerušila dvoudenní pokles a dopoledne mírně rostla, zatímco západoevropské burzy se z pondělních prudkých výprodejů nedokázaly vzpamatovat, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Negativním impulzem pro trhy je snížení výhledu na udržení ratingu Německa, Nizozemí a Lucemburska na prestižní úrovni "Aaa" ze strany ratingové agentury Moody’s kvůli očekávaným dalším nákladům na řešení evropské dluhové krize, dodal.

Před třetím poklesem v řadě burzu zatím chrání akcie ČEZ a mobilního operátora Telefóniky, uvedl Mokoš. Cenné papíry ČEZ rostly o 0,47 procenta na 701,50 koruny. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil na to, že analytici Espirito Santo snížili doporučení pro akcie ČEZ z "neutral" na "prodávat".

Cena akcií Erste Bank stoupla o 0,95 procenta na 362,90 koruny a cenné papíry NWR si polepšily o 1,82 procenta na 97,24 koruny.

Akcie Telefóniky před středečními výsledky za druhé čtvrtletí navázaly na pondělní růst a zpevnily o 0,45 procenta na 381,70 koruny, zobchodovaný objem ale zůstává velmi slabý, podotkl Mokoš. Operátor výsledky oznámí před otevřením trhu.

Výrazné ztráty naopak postihly akcie developera Orco, podle Mokoše propadly na nové historické minimum, když odepsaly 4,50 procenta na 47,75 koruny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK