Dobeš kvůli potížím s registrem odvolal ředitele úseku MD Pešku

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministr dopravy Pavel Dobeš kvůli problémům s registrem vozidel odvolal vrchního ředitele úseku silniční dopravy Karla Pešku. Několika dalším ředitelům a náměstkům sebral osobní ohodnocení. Kvůli problémům s registrem přijdou náměstci o 30.000 korun měsíčně a ředitelé jednotlivých úseků o poloviční částku. Dobeš to dnes řekl na tiskové konferenci.

 

Osobní ohodnocení Dobeš sebral státnímu tajemníkovi ministerstva Miroslavu Drobnému, náměstkovi ministra Ivu Tomanovi, řediteli odboru provozu silničních vozidel Petru Musilovi a řediteli vnitřní správy MD Jakubovi Ferusovi, řekl Dobeš. Pokud do pátku nebude výkon agendy umožněn na registračních pracovištích, podá rezignaci sám ministr. K vyvození personální odpovědnosti za registr vozidel Dobeše dnes vyzval premiér Petr Nečas.

Dobeš dnes zároveň zopakoval, že není pravda, že by samotný systém nebyl funkční. Software podle ministerstva dopravy funkční je. Problém s náročností výkonu agendy a pomalé fungování prý nesouvisí se samotným systémem. Není prý možné, aby internetový systém na jednom místě v republice fungoval a na jiném ne. Pokud se někde vyskytují lokální komplikace, jde prý o chybu jednotlivého pracoviště. V minulosti šlo například o chybné nastavení tiskáren, dodal ministr.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému. Řidiči tak mají přes dva týdny problém s přihlášením vozů. Někteří se na stát obrátili se žádostí o odškodnění.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK