Vláda se bude zabývat zvýšením zásob ropy z 90 na 100 dnů

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes na svém zasedání projedná mimo jiné novelu zákona o nouzových zásobách ropy. Ministerstvo průmyslu a obchodu a Správa státních hmotných rezerv (SSHR) navrhují zvýšit zásoby ropy a ropných produktů státu z 90 na 100 dnů, rozpočet to během příštích dvou let bude stát 4,4 až 4,7 miliardy korun. Zvýšení souvisí se změnou metodiky pro výpočet zásob.

 

Dříve stát zvažoval navýšení ropných zásob na 120 dnů, od toho však upustil. Nový návrh počítá s tím, že zásoby nebudou kalkulovány podle denní spotřeby, ale podle čistého dovozu ropy. To si vyžádá zvýšení zásob ze současných 90 dnů o dalších deset, tedy o zhruba 210.000 tun benzinu a nafty.

Dále bude dnes kabinet schvalovat parametry nadlimitní veřejné zakázky na modernizaci železniční trati mezi Horusicemi a Veselým nad Lužnicí. Podle předběžných odhadů to bude zakázka za necelých 1,7 miliardy korun. Modernizace trati je součástí plánovaného zmodernizování IV. tranzitního železničního koridoru, který spojuje Prahu s Německem a v jižním směru přes České Budějovice a Tábor s Rakouskem. Stavba by podle ministerstva dopravy měla být spolufinancována z Operačního programu Doprava.

Na stole budou mít ministři i výroční zprávu o činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRO) v roce 2011, informace o přípravě a výstavbě rychlostní silnice R35 na území Pardubického kraje či žádost o souhlas vlády s prodejem nemovitostí, které jsou součástí železniční dopravní cesty a se kterými má právo hospodařit Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK