Japonské akcie dál klesají, euro stále blízko dvouletého minima

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. července (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v propadu a jejich hlavní index je nejníže za posledních sedm týdnů. Trh reagoval především na horší výsledky předních amerických firem, v čele se společností Apple. Ta podruhé za poslední rok nesplnila odhady analytiků a naznačila, že na ni nepříznivě doléhají problémy v Evropě. Na devizových trzích se euro vůči dolaru nadále drží blízko dvouletého minima.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 122,19 bodu a den uzavřel slabší o 1,44 procenta na hodnotě 8365,90 bodu. Od začátku tohoto měsíce index ztratil už kolem sedmi procent, od začátku roku je ve ztrátě asi jedno procento. Na trhu je znát vyšší poptávka po prodejních opcích na index kolem úrovně 8000 bodů, čímž se investoři jistí proti dalšímu propadu trhu.

"V tuto chvíli zde opravdu není nic, co by trh podpořilo. Vypadá to, že (index Nikkei) bez problémů propadne i pod červnové dno," poznamenal k situaci na trzích analytik Hirojuki Mucuro z makléřské společnosti Mizuho Securities. Citelně podle něj ochladla poptávka v Evropě a klesají i ceny akcií těch firem, na které pokles poptávky tolik nedoléhá. Širší index Topix dnes oslabil o 1,56 procenta a uzavřel na 706,46 bodu.

Prudkému propadu se nevyhnula Toshiba, jejíž akcie odepsaly 7,3 procenta na 242 jenů. Analytici pokles připisují jednak reakci na špatné výsledky Applu, jednak ohlášenému snížení výroby. Dolů se také vydaly akcie některých dalších firem, které Applu dodávají díly. Investoři se tak zaměřili hlavně na defenzivní tituly, což je třeba Softbank nebo Japan Tobacco.

Na devizových trzích se euro drželo v blízkosti dvouletého minima proti dolaru. Obchodníci sledují především vývoj ve Španělsku, jemuž se na další rekord zvýšily výnosy státních dluhopisů. V úterý se přitom obrátila výnosová křivka, takže dluhopisy s kratší splatností měly vyšší výnos než papíry se splatností delší. To naznačuje, že trh očekává potíže, možná i v podobě těžkostí se splácením dluhu.

Euro k dolaru se v Tokiu prodávalo za 1,2071 USD, což je blízko hodnot z června 2010. Podle analytiků je pravděpodobné, že euro bude testovat více než dvouleté dno 1,1876 USD. Pokud je neudrží, otevírá se cesta k rychlému a potenciálně silnému propadu. Vůči japonskému jenu euro oslabilo na 94,31 USD a je nejníže za 12 let.

Euro ale dokázalo smazat ztráty vůči měnám, které se vyznačují výrazně vyšší kolísavostí a rozptylem kurzů. To je hlavně australský a novozélandský dolar. Vůči australskému dolaru euro vystoupilo na 1,1802 AUD z předchozích 1,1729 AUD.

Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zůstal bez větších změn těsně pod hranicí 84 bodů. Během dne ale vystoupil až na 84,1 bodu. Vůči japonskému jenu se dolar prodával za 78,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK