Korejská LG díky zájmu o televize více než zdvojnásobila zisk

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihokorejská firma LG Electronics Inc, která je druhým největším výrobcem televizí na světě, v letošním druhém čtvrtletí meziročně více než zdvojnásobila zisk. Přispěla k tomu vysoká poptávka po televizorech. Naopak divize mobilních telefonů se podle dnes zveřejněných výsledků propadla do ztráty. Ke zdi LG tlačí rostoucí konkurence ze strany společností Apple a Samsung, ale také od levných výrobců z Číny, napsala agentura Reuters.

 

LG v období od dubna do června v souladu s očekáváním analytiků vykázala provozní zisk 349 miliard wonů (6,4 miliardy korun) oproti loňským 158 miliardám wonů. V letošním prvním čtvrtletí operační zisk LG činil 448 miliard wonů. Akcie LG se po zveřejnění výsledků propadly o 2,1 procenta.

Divize LG, která vyrábí mobilní telefony, se po dvou čtvrtletích, kdy měla zisky, propadla do červených čísel. Ztráta činí 59 miliard wonů. LG se podle Reuters nepodařilo proniknout na trh s elektronickým zbožím pro náročné klienty, který ovládl Apple a Samsung. Na druhou stranu rostoucí konkurence firem jako ZTE a Huawei přinutila LG zvýšit náklady na reklamu levnějších mobilních telefonů.

"Divize mobilních telefonů bude LG dělat největší starosti - podle optimistického scénáře ke konci tohoto čtvrtletí vytvoří jen malý zisk," řekl Reuters Kevin Lee, analytik společnosti Korea Investment & Securities.

LG naopak v uplynulých čtvrtletích obsadila místo na trhu, o které přišli japonští výrobci televizí, kteří se potýkají s problémy. Divize televizí zisk více než zdvojnásobila na 216 miliard wonů. Přispěla k tomu dobrá čísla z prodeje luxusních televizorů, které mají funkci 3D nebo je možné je připojit k internetu. Nicméně vzhledem ke krizi v Evropě není vyloučené, že i televize LG mají před sebou těžké měsíce, píše Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK