SP: Trh práce se brzy neoživí, zakázky letos mírně klesnou

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trh práce se v tomto ani v příštím roce neoživí, zakázky letos mírně klesnou. Investice se zvýší, ale jsou stále na nízké úrovni. Vyplývá to z červnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi téměř dvěma stovkami členských firem. Výsledky podniků a ekonomiky nedávají podle nich prostor pro výraznější nárůst mezd.

 

Podniky očekávají v letošním a příštím roce růst mezd pod dvěma procenty. Pro letošek jej odhadují na 1,67 procenta, pro příští rok na 1,41 procenta, což je mírně nad odhadem z prvního čtvrtletí.

"Firmy vývoj příštích měsíců nevidí příliš optimisticky. Šetření ukázalo mírné zhoršení očekávání vývoje zaměstnanosti či zakázek. Nezlepšilo se ani podnikatelské prostředí," uvedl svaz.

Očekávaný letošní pokles zaměstnanosti o 1,1 procenta je nejnižší předpokládaná hodnota pro rok 2012 za poslední rok a půl. Ani pro rok příští se však očekávání respondentů neobrátilo ke kladným číslům. Podniky předpokládají další mírný pokles či stagnaci (meziroční pokles zaměstnanosti o 0,16 procenta).

Firmy očekávají ve zbytku tohoto roku růst investičních výdajů o necelých šest procent. Investiční aktivita tak zůstává nízká a některé investice jsou odkládány. Brzdí je nejistota ohledně budoucí poptávky, jejich nízká návratnost a nedostatek vlastních finančních zdrojů. Firmy ale věří v uklidnění trhů v příštím roce, takže by se investiční aktivita měla mírně obnovit. V následujících 12 měsících předpovídají meziroční růst investičních výdajů o deset procent.

Řada faktorů ovlivňujících růst se ale stále spíše zhoršuje. Tuzemská poptávka zůstává slabá a zhoršila se i poptávka ze zahraničí. "Slabá poptávka, růst cen energetických vstupů a růst konkurence tlačí na větší efektivnost firem, ale některé faktory jako rostoucí ceny energie či špatná kvalita podnikatelského prostředí pozici podniků v mezinárodní konkurenci ztěžují," upozornil svaz.

V porovnání s druhým čtvrtletím očekávají podniky ve druhé polovině roku mírný pokles zakázek. Proti předchozímu roku jde ale již o výrazný pokles očekávání, který prý odráží reálný vývoj v domácí ekonomice i v eurozóně.

Využití výrobních kapacit se v červnu proti hodnotám na přelomu roku, kdy bylo pod 80 procenty, zvýšilo na 83,2 procenta. Přestože je mírně pod hodnotami z poloviny loňského roku, jde stále o standardní hodnoty. Navíc podle dat Eurostatu je ve druhém čtvrtletí mírně nad průměrem EU.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK