Vláda souhlasila s prodejem majetku SŽDC za 15 milionů korun

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Vláda schválila prodej nevyužitého majetku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) za necelých 15 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Jde celkem o 30 pozemků a staveb v okolí železnice, které správa železnic chce nabídnout soukromým kupcům. S prodejem a směnou pozemků už dříve souhlasila správní rada společnosti.

Cílem prodeje je sjednotit vlastnictví pozemků, jejichž část patří správě železnic a částečně jsou ve vlastnictví různých soukromých vlastníků. Těm by podle ministerstva dopravy měly být pozemky nabídnuty jako prvním. Pokud tito nabyvatelé o ně nebudou mít zájem a do 60 dnů nezareagují na výzvu k podpisu kupní smlouvy, navrhuje úřad na majetek vypsat výběrové řízení s nabídkovou cenou schválenou v usnesení vlády.

SŽDC nepotřebný majetek prodává průběžně. Loni v prosinci například prodala zbytný majetek za 11,6 milionu korun, v dubnu za 26 milionů korun a v květnu za 42 milionů. Souhlas vlády potřebuje správa železnic podle zákona o drahách ve všech případech, kdy prodává majetek související s železniční infrastrukturou nebo jej převádí na další osoby.

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor výstavby tratí. V loňském roce pracovala s rozpočtem přes 35 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK