Výrobci letadel Boeing stoupl ve čtvrtletí zisk o tři procenta

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 25. července (ČTK) - Americkému výrobci letadel Boeing stoupl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o tři procenta na 967 milionů USD (20,3 miliardy Kč). Firmě pomohl vysoký růst prodeje komerčních letadel a nečekaný růst ve vojenské divizi. Firma současně v dnešním prohlášení zvýšila odhad růstu na celý letošní rok.

Příjmy stouply o 21 procent na 20 miliard USD. Zisk na akcii činil 1,27 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou FactSet očekávali zisk 1,13 dolaru na akcii při příjmech 19,28 miliardy USD.

Příjmy vojenské divize stouply o sedm procent. Příjmy divize komerčních letadel vzrostly o sedm procent.

Boeing zvýšil odhad zisku na akcii na celý letošní rok na 4,4 až 4,6 dolaru z předchozích 4,15 až 4,35 dolaru. Analytici čekají zisk 4,57 dolaru na akcii, napsaly agentury AP a Reuters.

Boeing na počátku měsíce uvedl, že zvýšil ve druhém čtvrtletí dodávky letadel na 150 z loňských srovnatelných 118 letadel. Pro výrobce letadel jsou dodávky důležité, protože většinu peněz za letadla obdrží až při jejich dodání.

Boeing je druhým největším výrobcem letadel na světě za evropským Airbusem. Letos však chce Airbus z první pozice sesadit. Airbus překonal Boeing v prodeji v deseti z posledních 11 let. Od roku 2003 také dodal více letadel odběratelům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK