Důvod dnešního kolapsu registru vozidel prozkoumá audit

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Důvod dnešního kolapsu nového registru vozidel prozkoumá nezávislý audit ministerstva vnitra. Řekl to po jednání vlády ministr dopravy Pavel Dobeš. Pokud se ukáže, že za výpadek mohou nedostatky registru, je ochotný odstoupit. "Osobní odpovědnost ministra dopravy stále platí," řekl.

 

Ministerstvo dopravy ale podle něj může nést odpovědnost pouze za to, co může ovlivnit. Současné výpadky jsou prý spíše problémem ministerstva vnitra. Dobeš se proto obrátil na ministra vnitra Jan Kubice, aby prověřil, zda byla infrastruktura ministerstva vnitra dostatečně připravená pro připojení k registru vozidel.

Do pátku by už k žádnému dalšímu kolapsu systému dojít nemělo, řekl Dobeš. K odstoupení ministra vyzval premiér Petr Nečas, pokud se nepodaří systém do pátku zprovoznit.

Nový registr vozidel v celé zemi dnes ráno opět nefungoval. Systém zkolaboval kolem 8:20 a poté byl asi dvě hodiny nefunkční.

Sytém pro nový registr stál 37 milionů korun, vyvíjela jej firma ATS-Telcom Praha. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému. "Nemáme do dnešního dne od ministerstva jediný oficiální dokument, který by jasně specifikoval, v čem jsme my něco nedodrželi," řekl Radiožurnálu obchodní ředitel ATS-Telcom Martin Tůma. Firma podle něj nemohla pro funkčnost registru udělat více.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK