Řecko prodá ATEbank, jmenovalo nového šéfa privatizačního úřadu

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 25. července (ČTK) - Řecká vláda rozhodla o prodeji problematického bankovního ústavu ATEbank. Agentuře Reuters to dnes řekl činitel ministerstva financí. Vláda také jmenovala nového výkonného šéfa úřadu pro správu státního majetku, který by měl urychlit stagnující privatizaci. Urychlení prodeje státního majetku je součástí podmínek mezinárodního záchranného úvěru pro předluženou zemi.

ATEbank loni neuspěla v evropských zátěžových testech a mezinárodní věřitelé Řecka požadují její restrukturalizaci a ukončení státních peněžních injekcí. Rozhodnutí o prodeji banky padlo podle nejmenovaného činitele na schůzce ministra financí Jannise Sturnarase a šéfa centrální banky Jorgose Provopulose. Zdroj z ministerstva dodal, že o ATEbank bude vláda diskutovat se zástupci "trojky" mezinárodních věřitelů, kteří tento týden přijeli do Atén.

Vláda dnes jmenovala novým výkonným ředitelem privatizační agentury bankéře Jannise Emirise. Někdejší šéf divize investičního bankovnictví Alpha Bank nahradí Kostase Mitropulose, který minulý týden odstoupil poté, co jej nová vláda vedená konzervativci obvinila z blokování privatizace. Předsedou agentury byl jmenován bývalý šéf elektrárenské společnosti PPC Takis Athanasopulos.

Mitropulos v rezignačním dopise odhadl, že Řecko bude moci získat letos z privatizace maximálně 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč), což je hluboko pod vytyčeným cílem prodat majetek za více než tří miliardy eur. Vláda jeho tvrzení odmítla, obvinila ho ze zdržování a uvedla, že stihl podat rezignaci těsně předtím, než by jej odvolala.

Řecko by mělo v rámci privatizace získat do konce roku 2015 přes 19 miliard eur. Od roku 2010, kdy dostalo první mezinárodní úvěr, si tímto způsobem zajistilo jen 1,6 miliardy eur. Privatizace je jednou z klíčových složek programu, který má předluženou zemi vrátit k ekonomickému růstu a obnovit její schopnost splácet dluhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK