Prodej nových domů v USA v červnu výrazně klesl

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. července (ČTK) - Prodej nových rodinných domů na americkém trhu klesl v červnu meziměsíčně nejvýraznějším tempem za více než jeden rok. Objem prodeje se po květnovém výstupu na dvouleté maximum sesunul na minimum za pět měsíců a ceny prodaných domů obnovily trend poklesu. Plyne to z dnešní zprávy ministerstva obchodu USA.

Prodej domů se proti předešlému měsíci snížil o 8,4 procenta na celoročně přepočítané tempo 350.000. Ekonomové podle agentury Reuters čekali v průměru prodej 370.000 domů. Údaje za květen a duben však prošly výraznou revizí směrem vzhůru a červnový prodej byl v meziročním srovnání stále o 15,1 procenta vyšší.

Střední hodnota ceny prodaných domů klesla meziročně o 3,2 procenta na 232.600 dolarů (zhruba 4,9 milionu Kč). Proti předešlému měsíci byla nižší o dvě procenta.

Počet neprodaných domů na trhu minulý měsíc mírně stoupl na 144.000 a zůstává blízko rekordních minim. Při červnovém tempu prodeje by trvalo 4,9 měsíce, než by se tyto domy prodaly, zatímco v květnu to bylo 4,7 měsíce.

Dnešní údaje opět zchladily naděje na zrychlené oživení amerického realitního trhu, podobně jako čísla o prodeji starších domů z minulého týdne. Ekonomové však nadále předpokládají, že trh bydlení letos poprvé od roku 2005 přispěje pozitivně k růstu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK