Koruna dopoledne mírně posílila vůči euru i dolaru

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne lehce zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 si k euru proti středě polepšila o dva haléře na 25,50 Kč/EUR a vůči dolaru byla silnější o tři haléře na 21,02 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Koruna k euru mírně posiluje na 25,50 Kč/EUR při nevýrazném vývoji okolních středoevropských měn, a snaží se tak srovnat krok poté, co ve středu zaostávala," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dodal, že do obchodování nezasahují nové domácí zprávy a světové trhy nedávají středoevropskému regionu jasnou inspiraci. Změnit se to může s americkými čísly, případně s novými informacemi o Španělsku či Řecku, podotkl.

Podle Martina Prokopa z Next Finance dnes bude koruna postrádat domácí vlivy. Nálada na trhu se zlepšila díky úvahám, že evropský záchranný fond ESM by mohl dostat bankovní licenci. To korunu posiluje. "Vzhledem k absenci důležitých dat z domácí ekonomiky bude směr kurzu koruny určovat vývoj na zahraničních trzích," doplnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Euro vůči dolaru se kolem 10:30 obchodovalo na 1,2129 USD/EUR a podle Vlka drželo pozice, na které se dostalo během středy. Na trzích doznívají středeční smíšené zprávy a nové impulzy jim směr neukazují. Návrat strachu z dluhové krize je ale asi jen otázkou času, míní analytik.

Klíčová data pro dnešek budou zveřejněna až odpoledne s otevřením amerických trhů. Pozornost bude poutat především statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a pravidelný ukazatel počtu týdenních žádostí o dávky v nezaměstnanosti, poznamenal Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK