Jednokorunové dluhopisy budu podléhat od příštího roku zdanění

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Výnosy ze státních spořicích dluhopisů i dalších dluhopisů vydaných se jmenovitou hodnotou jedna koruna budou od příštího roku i v případě fyzických osob podléhat zdanění. Vyplývá to ze schválené novely zákona, o které dnes informovalo ministerstvo financí. Letos vydané dluhopisy v hodnotě jedné koruny dani nepodléhají a ani podléhat nebudou. V současnosti se základ daně zaokrouhluje na celé koruny dolů. Jmenovitá hodnota jednoho spořicího dluhopisu pro drobné investory činí jednu korunu, vlivem zaokrouhlení je tak efektivní daň nulová.

Dani tak nepodléhají výnosy ze spořicích dluhopisů vydaných letos na jaře, a bude tomu tak i u podzimní emise spořících dluhopisů, kterou MF plánuje. Rovněž se to netýká i dalších letos vydaných dluhopisů například od firem, ovšem pouze v držení fyzických osob. "Metoda zaokrouhlování se vztahuje pouze na fyzické osoby. Přitom bankovní a korporátní dluhopisy dominantně nakupují právnické osoby," upozornilo MF. Proto podle něj nehrozí, že by kvůli tomu stát přišel o miliardy nebo stamiliony korun na daních.

Hospodářské noviny dnes uvedly, že firmy vydávají stále více dluhopisy se jmenovitou hodnotou jedna koruna právě kvůli daňovému zvýhodnění. V případě, že by fyzické osoby daň odváděly, získal by letos stát podle MF méně, než jsou stamiliony korun. "Přesto ale nelze hovořit o „ztrátě“ pro státní kasu - jedná se o legální možnost, která zde existuje již dlouhou dobu. Je to asi stejně relevantní úvaha, jako kdyby bylo napsáno, že stát tratí XX miliard korun kvůli tomu, že sazba daně z příjmů fyzických osob není 50 procent, ale jen 15 procent," upozornil náměstek ministra financí Jan Gregor.

Jmenovitá hodnota spořicích státních dluhopisů ve výši jedné koruny byla podle MF stanovena z důvodu jednoduchého způsobu reinvestování výnosu. "V případě stanovení vyšší jmenovité hodnoty než jedna Kč by reinvestování výnosů ze spořicích státních dluhopisů nebylo možné anebo by muselo docházet k zaokrouhlování, které by mohlo výrazně znevýhodňovat některé vlastníky. Nejednalo se tedy o žádný „Kalouskův trik“, ale nutný krok, aby nebyli diskriminováni někteří vlastníci spořicích dluhopisů," uvedlo dnes MF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK