Zisk Exxon Mobil vzrostl, ale jen díky prodejům majetku

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 26. července (ČTK) - Zisk světově největšího veřejně obchodovaného ropného koncernu Exxon Mobil se ve druhém čtvrtletí celkově o polovinu zvýšil, o růst se ale zasloužily pouze prodeje části firemního majetku. Příjmy z těžby ropy a zemního plynu klesly jak kvůli nižší produkci, tak kvůli poklesu cen, sdělila dnes společnost.

Čistý zisk se v meziročním srovnání zvýšil o 49 procent na 15,9 miliardy dolarů (329 miliard Kč), z toho ale 7,5 miliardy dolarů připadalo na zisk z prodeje podílu v japonských rafineriích a aktivitách v chemickém průmyslu. Bez započítání prodeje aktiv a dalších jednorázových položek by čtvrtletní zisk Exxonu klesl o 21,5 procenta na 8,4 miliardy USD. Celkové výnosy společnosti stouply o 1,5 procenta na 127,4 miliardy USD.

Očištěný zisk na akcii byl podle agentury Reuters asi osm procent pod odhady analytiků, akcie společnosti po zprávě klesly o více než jedno procento.

Zatímco zisk divize průzkumu a těžby výrazně klesl, zlepšil se výkon rafinerií, které zvýšily zisky v USA i zahraničí. Zisk chemické divize Exxonu v zahraničních aktivitách vzrostl, na domácím poli se ale snížil a celkově byl asi třetinu pod odhady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK