Ropa po prohlášení šéfa ECB oživila ze ztrát

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční ztráty a výrazně oživily. Ropný trh povzbudil silný růst kurzu eura po prohlášení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho na podporu eurozóny.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 16:00 SELČ stoupla o 1,30 dolaru na 105,68 dolaru za barel, zpočátku ale klesla až na 103,47 USD. Americká lehká ropa WTI posílila o zhruba jeden dolar mírně nad 90 dolarů za barel.

Draghi dnes slíbil udělat cokoli, aby uchránil eurozónu před rozpadem, a naznačil, že ECB by mohla zasáhnout proti vysokým tržním nákladům Itálie a Španělska na obsluhu dluhu. Po jeho vyjádření výrazně vzrostlo euro, ceny evropských dluhopisů a řady dalších aktiv. Klesl naopak kurz dolaru, což pomohlo k růstu komoditám obchodovaným v americké měně.

"Největším problémem trhu není ani tak ekonomická slabost, ale chybějící důvěra a pokračující dluhová krize eurozóny. Draghiho slova mohou důvěru obnovit," řekl agentuře Reuters šéf komoditního výzkumu v německé bance Commerzbank Eugene Weinberg.

Ropu podpořily i dílčí údaje z americké ekonomiky. Počet Američanů, kteří požádali o podporu v nezaměstnanosti, klesl minulý týden na téměř čtyřleté minimum.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 105,68 104,38 New York - Nymex WTI září 90.02 88,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK