Euro roste po slibu šéfa ECB, že udělá vše pro jeho záchranu

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Evropská měna dnes roste k dolaru i jenu o více než procento. Euro podpořil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, který slíbil, že ECB udělá vše pro zachování eura. Euru pomohl i zájem o rizikovější investice po statistice z USA.

Kolem 17:35 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 1,2 procenta na 1,2297 USD, když během dne vzrostlo až na 1,2329 USD, nejvýše od konce června. K jenu euro posílilo o 1,3 procenta na 96,18 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se zvýšil o 0,1 procenta na 78,22 JPY.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl a byl blízko nejnižší hodnoty za čtyři roky. To je nadějí pro další vývoj pracovního trhu, který v poslední době vykazoval známky oslabení.

Draghi dnes na konferenci v Londýně slíbil, že podnikne vše nutné pro záchranu eurozóny. Mimo jiné chce bojovat i s nerozumně vysokými úroky dluhopisů zemí jako Španělsko a Itálie.

Analytici jsou však skeptičtí a nevěří, že by si euro zisky udrželo. Důvodem jsou rostoucí obavy, že Španělsko bude muset požádat o finanční pomoc, aby bylo schopné splácet svůj dluh. Stále více se rovněž spekuluje o odchodu Řecka z eurozóny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK