Americké akcie díky slovům šéfa ECB výrazně rostou

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. července (ČTK) - Americké akciové trhy dnes zahájily výrazným růstem. Investory po celém světě dnes povzbudilo prohlášení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho na podporu celistvosti eurozóny.

V polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) Dow Jonesův index získával 1,3 procenta a byl kolem 12.840 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 1,1 procenta na 1353 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,8 procenta na 2878 bodů.

Draghi dnes slíbil udělat cokoli, aby uchránil eurozónu před rozpadem, a naznačil, že ECB by mohla zasáhnout proti vysokým tržním nákladům Itálie a Španělska na obsluhu dluhu. Po jeho vyjádření výrazně posílilo euro, evropské dluhopisy a akcie a řada dalších aktiv.

Trh podpořily i výsledky některých firem. Akcie mobilního operátora Sprinto Nextel vzrostly díky nečekaně dobrým příjmům o 14 procent.

Růstový impulz Draghiho slov byl tak silný, že překonal slabost technologického trhu. Ten byl zasažen propadem akcií společnosti Zynga, která vyvíjí hry pro síť Facebook a v noci oznámila katastrofální výsledky. Její akcie spadly o zhruba 40 procent na rekordní minimum a kvůli tomu o asi šest procent klesly akcie Facebooku, který své čtvrtletní výsledky oznámí po závěru dnešního obchodování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK