Čtvrtletní zisk automobilky Kia překvapivě klesl

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 27. července (ČTK) - Čistý zisk jihokorejské automobilky Kia Motors ve druhém čtvrtletí klesl o tři procenta na 1,1 bilionu wonů (20 miliard Kč). Silný prodej byl kompenzován poklesem hodnoty podílů v sesterských podnicích. Oznámila to dnes firma. Analytici očekávali nárůst zisku na 1,3 bilionu wonů.

Tržby společnosti stouply o osm procent na 12,6 bilionu wonů, protože silný prodej ve Spojených státech, Evropě a Číně převážil nad slabou poptávkou na domácím trhu. Kia nyní těží z dohody Jižní Koreje o volném obchodu s Evropskou unií a z velkého zájmu o malé vozy s nízkou spotřebou, napsala agentura AP.

Automobilka v celém prvním pololetí zvýšila prodej o 12 procent na 1,39 milionu vozů. Je tak na dobré cestě k dosažení plánovaného celoročního prodeje 2,71 milionu vozů.

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Společně tvoří pátou největší automobilovou skupinu na světě. Firmy byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. V posledních letech však zapracovaly na designu i kvalitě, a začaly tak dosahovat vynikajících výsledků v prodeji.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK