Inflace v Německu zůstala na 18měsíčním minimu 1,7 procenta

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. července (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu zůstala podle předběžného rychlého odhadu na 18měsíčním minimu 1,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem však spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta po poklesu o 0,1 procenta v červnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků. K meziměsíčnímu růstu přispěly hlavně sezonní faktory, jako byly růst cen dovolených a nájemného v prázdninových apartmánech. Zvýšily se také ceny pohonných hmot, které naopak v květnu a červnu mírně klesly. Poprvé od března stouply také ceny topného oleje.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie meziměsíčně ceny stouply o 0,4 procenta po poklesu o 0,2 procenta v červnu. Meziroční inflace zůstala na dvou procentech. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zpomalení meziroční inflace na 1,9 procenta, meziměsíční údaj je v souladu s jejich odhadem.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti ze 16 spolkových zemích, ve kterých žije více než polovina populace. Konečné údaje zveřejní statistický úřad 10. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK