Euro stouplo na třítýdenní maximum vůči dolaru

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. července (ČTK) - Euro se dnes vyšplhalo na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande uvedli, že jsou odhodláni učinit vše, co je v jejich silách, pro záchranu eurozóny.

Jednotná evropská měna vůči dolaru posílila o 0,7 procenta na 1,2373 USD. K jejímu nárůstu přispěla rovněž zpráva francouzského listu Le Monde, podle které vlády eurozóny a Evropská centrální banka (ECB) chystají společnou intervenci na finančních trzích s cílem snížit úvěrové náklady Španělska a Itálie.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi již ve čtvrtek slíbil udělat cokoliv, aby uchránil eurozónu před rozpadem. ECB dříve odkupovala státní dluhopisy nejohroženějších zemí, aby jim pomohla mírnit dopady vysokých úroků. V březnu ale nákupy zastavila.

Banka bude na čtvrtečním zasedání jednat o nastavení úrokových sazeb a dalších opatřeních. Tento měsíc ECB v souladu s očekáváním analytiků snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK