Pražská burza posílila téměř o procento, PX u 900 bodů

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne posílila. Hlavní index PX během dneška přidal 0,84 procenta a přiblížil se k psychologické hranici 900 bodů na 895,7 bodu. Dařilo se všem titulům s výjimkou ČEZ, největší zisky zaznamenaly menší emise. Dobrá nálada ze západní Evropy pomohla také finančním institucím.

Rakouská Erste Bank posílila o 1,76 procenta na 376 korun a Komerční banka o 1,20 procenta na 3528 Kč. O 1,82 procenta výše na 785 korunách končila dnešní obchodování pojišťovací skupina VIG.

Posílila ale i většina ostatních odvětví. "Hodně divoké obchodování bylo s akciemi technologické společnosti KIT Digital, které během dne vyletěly téměř o 15 procent, aby později o velkou část zisků přišly," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Akcie KIT Digital srovnávaly svůj růst s americkým trhem, kde ve čtvrtek večer vzrostly o 22 procent, dnes ale zatím osm procent odepisují. V Praze akcie KIT Digital zakončily týden růstem o více než sedm procent u 74 korun.

Rostly i akcie těžební NWR. "Firma dnes konečně zveřejnila nasmlouvané výkupní ceny. Ty však nebyly žádným pozitivním překvapením, a tak investoři čerpali nákupní apetit z rostoucí ceny uhlí a růstu ceny komoditního evropského sektoru," uvedl Tomáš Kálal z Patria Direct. Akcie zakončily o půl procenta výš na 97,50 Kč.

Telefónica přečká víkend na 390 korunách, dnes rostla o procento.

Výjimkou dnes byla energetická společnost ČEZ, která odpoledne klesla o bezmála 1,5 procenta těsně pod 700 korun za kus. "Tato psychologická úroveň přitom byla prolomena naposledy po výplatě dividendy," upozornil Kálal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK