MMF chválí Španělsko, čeká však další pokles jeho ekonomiky

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 27. července (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes pochválil Španělsko za opatření, kterými země reaguje na dluhovou krizi. Upozornil však, že úspěch těchto opatření bude záviset na krocích uskutečněných na úrovni celé Evropské unie. Předpověděl rovněž, že španělská ekonomika bude v příštím roce pokračovat v poklesu.

 

Další růst tlaku finančních trhů na Španělsko by měl podle MMF negativní důsledky pro celý zbytek Evropy. Španělsko podle zdroje agentury Reuters v úterý poprvé přiznalo, že by mohlo potřebovat mezinárodní finanční pomoc, pokud se mu nepodaří snížit náklady na obsluhu dluhu. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos prý hovořil o částce 300 miliard eur (asi 7,7 bilionu Kč).

 

"Španělské úřady jsou během krize aktivní při přijímání opatření," uvedl MMF ve výroční zprávě o španělské ekonomice. "Již přijatá i budoucí opatření výrazně přispějí ke zlepšení ekonomické situace. Konečný úspěch však bude záviset také na dalších pokrocích na evropské úrovni při posilování měnové unie a snižování napětí na dluhopisových trzích," dodal.

 

Fond předpokládá, že pokles španělské ekonomiky v příštím roce zpomalí na 1,2 procenta z letošních 1,7 procenta. S návratem k hospodářskému růstu počítá až v roce 2014, kdy by měla ekonomika stoupnout o 0,9 procenta.

 

MMF je tak pesimističtější než španělská vláda. Ta předpokládá, že ekonomika letos klesne o 1,5 procenta a napřesrok pouze o 0,5 procenta. V roce 2014 očekává růst o 1,2 procenta.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK