Akcie v USA dopoledne po zprávě o HDP silně rostly

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly. Náladu na trhu ovlivnila zpráva o hrubém domácím produktu USA, která byla v souladu s očekáváním, a naděje, že centrální banky USA a eurozóny podniknou další kroky na podporu ekonomického růstu. Díky výsledkům hospodaření posílily akcie firem Merck a Amazon.com.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 0,8 procenta na 12.994 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 1,1 procenta na 1375 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,3 procenta na 2931 bodů.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí podle očekávání stoupla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Důvodem byly hlavně slabší výdaje spotřebitelů. Investoři se obávali, že údaje budou horší, jsou však slabé natolik, aby to přimělo centrální banku USA (Fed) napumpovat do ekonomiky další peníze.

Ve čtvrtek akcie stouply o téměř dvě procenta díky prohlášení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že je připraven udělat cokoliv pro záchranu eura.

Akcie firmy Amazon.com stouply dopoledne o téměř šest procent díky vyšší ziskové marži. Farmaceutická firma Merck pak díky lepším výsledkům hospodaření stoupla o více než tři procenta. Akcie Facebooku se naopak propadly o 14 procent na nové rekordní minimum. Oslabil i kavárenský řetězec Starbucks, o zhruba 11 procent, a to kvůli snížení výhledu na letošní rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK