V Temelíně začala plánovaná odstávka prvního reaktoru

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 27. července (ČTK) - V Jaderné elektrárně Temelín dnes v 21:00 plánovaně odstavili první výrobní blok, začala pravidelná odstávka pro výměnu paliva. Podle harmonogramu má trvat 50 dnů, na plný výkon by měl reaktor najet v polovině září. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Václav Brom.

Během odstávky bude v reaktoru vyměněno 43 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163. Celkem 38 použitých kazet bude přemístěno z bazénů u reaktorů do dvou kontejnerů CASTOR a převezeno do skladu použitého paliva v areálu elektrárny.

Na výměně paliva a pravidelných kontrolách zařízení se bude od soboty podílet více než 600 pracovníků z 50 dodavatelských firem a 400 lidí z ČEZ.

Svou letošní odstávku pro výměnu čtvrtiny paliva v reaktoru má už za sebou druhý blok Temelína. Tu se podařilo zvládnout za 47 dní, proti plánu o čtyři dny dřív.

Od začátku roku Temelín vyrobil 8,87 miliardy kilowatthodin. Pokud i tuto odstávku zvládnou energetici úspěšně, podaří se letos v Temelíně vyrobit rekordních 15 miliard kWh elektřiny.

Loni elektrárna vyrobila 13,91 terawatthodin (TWh) elektřiny. Bylo to nejvíce od jejího spuštění, přesto za plánem zaostala o 0,89 TWh, a to zejména kvůli prodloužení odstávek a třem neplánovaným.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK