Merkelová a Monti jsou odhodláni učinit vše pro záchranu eura

29.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. července (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se dohodli, že učiní vše pro ochranu eurozóny a rychle zavedou opatření, na nichž se v červnu shodli evropští představitelé. Uvedla to dnes německá vláda.

Monti podle vlády během telefonického rozhovoru přijal pozvání Merkelové na návštěvu Berlína. Ta by se měla uskutečnit ve druhé polovině srpna, napsaly agentury AP a Reuters.

Merkelová již v pátek telefonicky hovořila s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. "Německo a Francie jsou hluboce odhodlané prosazovat jednotu eurozóny. Jsou rozhodnuté udělat vše pro ochranu eurozóny," uvedla německá vláda v prohlášení po tomto rozhovoru.

Evropští představitelé se na červnovém summitu Evropské unie v Bruselu dohodli na nových opatřeních ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Dohoda zahrnuje například vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny.

O rychlé zavedení kroků dohodnutých koncem června v Bruselu usilují především vlády Francie, Itálie a Španělska. Výnosy dluhopisů dvou posledně jmenovaných zemí jsou totiž na dlouhodobě neudržitelných úrovních.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK