Výpadek proudu postihl přes 300 milionů lidí na severu Indie

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 30. července (ČTK) - Výpadek proudu dnes ráno připravil o dodávky elektrické energie přes 300 milionů obyvatel severu Indie. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž šlo o jeden z největších výpadků za více než deset let.

Dodávky elektřiny do hlavního města Dillí a sedmi indických států byly přerušeny asi ve 2:00 tamního času a před ranní dopravní špičkou se je nepodařilo obnovit, což způsobilo značný chaos v dopravě. Miliony lidí kvůli poruše na rozvodové síti marně čekaly na vlakové spojení nebo na metro. Silniční dopravu navíc komplikovaly nefungující semafory.

"Jedu do práce a mám 45 minut zpoždění. Nejdříve, asi ve dvě hodiny ráno, vypadl proud, pak nebyla voda, abych se mohl osprchovat, a teď má metro zpoždění 13 minut, poté co jsem se na půl hodiny zasekl v zácpě," nechal se slyšet jeden z Indů cestující do práce nedaleko Dillí. Hovořil v době, kdy už se podařilo obnovit část dodávek.

Prioritou úřadů bylo obnovit dodávky elektřiny do nemocnic a dopravních sítí. To se během dopoledne podařilo v částech Dillí a státu Uttarpradéš. Dalšími postiženými státy byly Rádžasthán, Paňdžáb nebo Džammú a Kašmír.

Výpadky elektřiny jsou na mnoha částech Indie kvůli přetíženosti sítě poměrně časté. Takto rozsáhlé přerušení dodávek je ale výjimečné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK