Koruna na počátku nového týdne stagnuje k euru, k dolaru slábne

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Koruna na počátku nového týdne stagnuje k euru a oslabuje k dolaru. Kolem 10:45 se stejně jako při pátečním závěru obchodovala na 25,33 Kč/EUR a k dolaru si pohoršila o 18 haléřů na 20,66 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Kurz české měny je nadále ve vleku situace na globálních trzích, domácí stimuly postrádá. "V rámci regionu sledujeme mírné oslabování na forintu i zlotém. Nové zprávy na trhu nejsou. Koruna se bude postupně více zaměřovat na (čtvrteční) jednání ČNB, které by ale pro ni nemělo znamenat příliš velké riziko," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

 

"V souladu s tržním konsensem předpokládáme, že centrální banka ponechá svou měnověpolitickou úrokovou sazbu nezměněnou. Na rekordně nízké úrovni 0,50 procenta by ji měla udržet minimálně do konce roku 2013," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Případné další snížení sazeb by podle něj mohlo nastat v případě, pokud se výrazně zhorší situace v eurozóně. ČNB také zveřejní aktualizaci své makroekonomické prognózy.

 

Euro dnes postupně ztrácí své páteční zisky a dopoledne se obchoduje na 1,2265 USD/EUR. "Na dalších trzích ale přetrvává pozitivní vliv nedávných prohlášení, která vyvolala očekávání významného kroku proti krizi v eurozóně," dodal Vlk.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK