Pražská burza posílila o půl procenta, PX nad 900 body

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Pražská burza vstoupila do nového týdne pátým růstem v řadě a dosáhla tak nejdelší růstové série od začátku února. Hlavní index PX si kolem 11:00 připisoval půl procenta a dostal se o dvě desetiny procenta nad psychologickou hranici 900 bodů.

Daří se většině titulů, tahouny růstu jsou banky a ČEZ. Za obnovenou důvěrou investorů nejen v Praze ale i v Evropě podle analytiků a makléřů stojí spekulace o tom, že ECB připravuje další kroky na podporu eura.

Akcie Erste Bank přidávají 1,30 procenta na 381 korun, akcie Komerční banky půl procenta na 3546 Kč. Akcie ČEZ si polepšily o necelou polovinu procenta na 701,50 Kč.

Ve slušném růstu pomáhají pražské burze podle Pavola Mokoše z Patria Finance i akcie NWR, které se růstem o procento opět blíží na dohled hranici 100 Kč. "Cena termálního uhlí s dodávkou v příštím roce roste o 0,87 procenta na 98,45 USD/tunu a blíží se svému téměř měsíčnímu maximu," upozornil.

V mírné ztrátě kolem půl procenta byly dopoledne jen akcie sítě autobazarů AAA Auto, textilky Pegas Nonwovens a Telefóniky. Okolní trhy podle Mokoše rovněž mírně rostou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK