Čtvrtletní provozní zisk Lufthansy díky restrukturalizaci vzrostl

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 2. srpna (ČTK) - Provozní zisk největší německé letecké společnosti Deutsche Lufthansa ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o více než čtvrtinu na 361 milionů eur (9,1 miliardy Kč) a výrazně překonal odhady analytiků. Zasloužil se to zejména jednorázový příspěvek z restrukturalizace rakouské dceřiné společnosti Austrian Airlines, sdělila dnes společnost.

Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru provozní výsledek 262 milionů eur. Restrukturalizace Austrian Airlines vedla díky nižším budoucím závazkům v podobě výročních odměn, plateb odstupného a penzijních příspěvků k jednorázovému zisku 82 milionů eur. Zisk firmy rovněž posílilo výrazné zlepšení výkonu divize údržby letadel.

Čistý zisk klesl meziročně o čtvrtinu na 229 milionů eur, což byl důsledek vyšších cen paliv a nových daní na lety mezi Německem a Rakouskem. V prvním čtvrtletí vykázala Lufthansa ztrátu 397 milionů eur, kterou odůvodnila výrazným zdražením pohonných hmot a náklady restrukturalizace.

Tržby společnosti se zvýšily o 6,4 procenta na 7,9 miliardy eur. Skupina Lufhansa kontroluje vedle Austrian Airlines také švýcarského přepravce Swiss a má podíly v Brussels Airlines a americké JetBlue.

Lufthansa má v plánu ušetřit do konce roku 2014 na ročních nákladech nejméně 1,5 miliardy eur. V rámci tohoto cíle už prodala ztrátovou britskou firmu BMI a vložila do rakouské dcery nový kapitál. V květnu také oznámila plán zrušit 3500 pracovních míst. Úsporami se chce firma vyrovnat se slábnoucí ekonomikou a s konkurencí dynamických nízkonákladových přepravců a expandujících leteckých společností ze Středního východu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK