Koruna lehce posiluje k euru a oslabuje vůči dolaru

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Koruna dopoledne před jednáním České národní banky (ČNB) lehce posiluje k euru a oslabuje k dolaru. V 10:20 se obchodovala proti středě vůči euru o tři haléře výše na 25,27 Kč/EUR a k dolaru ztratila pět haléřů na 20,61 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance by jednání ČNB změnu sazeb přinést nemělo. "Nová prognóza ale bude horší než ta předchozí a doprovodný komentář se může posunout holubičím směrem. Jeho vyznění může mít vliv na korunu, ale spíše nevýrazný," uvedl. Pro středoevropské měny bude dnes hlavním faktorem jednání Evropské centrální banky, dodal.

Vystoupení šéfa ECB Maria Draghiho minulý týden vyvolalo vysoká očekávání, která podle Vlka směřují k obnovení intervencí na dluhopisových trzích. "Nyní se tedy čeká, jestli obnovení programu na nákup dluhopisů opravdu přijde, v jakém rozsahu bude ECB ochotna zasahovat, jestli případně dojde ke koordinaci se záchrannými fondy a také zda se změnil postoj Německa," poznamenal Vlk. Pokud by žádná akce nepřišla, ECB by podle něj riskovala svou důvěryhodnost a omezila efekt budoucích slovních intervencí.

Dolar se kolem 10:20 obchodoval na 1,2257 USD/EUR. Data, která dnes vyjdou v USA, by zdaleka neměla přitáhnout takovou pozornost jako ECB, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK