Škody zemědělců podle pojišťoven loni meziročně klesly o 13 pct

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Zemědělské škody klientů tuzemských pojišťoven v loňském roce meziročně klesly o 13 procent na 638 milionů korun, vyplývá z údajů uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011. Zemědělci loni na pojistném odvedli 1,2 miliardy korun, což bylo o devět procent více než v roce 2010.

Přibližně 80 procent pojistného představovalo pojištění zemědělských plodin, zbývající přibližně pětinou se na pojištění podílela živočišná výroba. Pojištění plodin vzrostlo o 12 procent v důsledku nárůstu pojištěných ploch i zvýšení cen komodit. Naopak pokles pojištění zvířat o dvě procenta je důsledkem pokračujícího poklesu chovů.

"Z klimatických rizik se významně projevily jarní mrazy začátkem května, které postihly především ovocnářské a vinařské podniky v Čechách. K výskytu nebezpečných nákaz v chovech zvířat v roce 2011 stejně jako v roce 2010 nedošlo," stojí v komentáři k materiálu.

Pojištění plodin a hospodářských zvířat loni v Česku poskytovalo pět pojišťoven. Zemědělci se mohou pojistit proti vybraným živelním rizikům, jako jsou kroupy, požáry, vichřice, povodně, sesuvy půdy či vymrznutí, ale také proti nákazám chovů. Bez možnosti pojistného krytí nadále zůstává například sucho, déšť v období sklizně, ale také propad výkupních cen.

Pěstitelé měli loni pojištěny plodiny na více než 1,5 milionu hektarů, což je takřka polovina veškeré orné půdy, vinic, chmelnic a ovocných sadů. Pojištěnost hospodářských zvířat se v průměru dlouhodobě pohybuje na úrovni 80 procent.

Zvýšený zájem o zemědělské pojištění v posledních několika letech podporují státní dotace. Podpůrný garanční rolnický a lesnický fond je zemědělcům poskytuje až do 50 procent na pojištění plodin. Polovinu nákladů mohou farmáři získat také na pojištění hospodářských zvířat.

Již několik let se v Česku bez výsledku diskutuje o vytvoření fondu nepojistitelných rizik, do něhož by kromě zemědělců a pojišťoven finančně přispíval i stát. V případě katastrof, proti kterým se v současnosti farmáři nemohou pojistit, by jim škody byly kompenzovány z fondu. Podobný systém je běžný v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK