Euro kleslo na týdenní minimum vůči dolaru kvůli ECB

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. srpna (ČTK) - Euro se dnes navzdory počátečnímu růstu propadlo až na týdenní minimum vůči dolaru poté, co Evropská centrální banka (ECB) zklamala naděje investorů na rychlá opatření, která by dostala pod kontrolu současnou dluhovou krizi v eurozóně.

Jednotná evropská měna klesla až na 1,2173 USD. Před vystoupením šéfa ECB Maria Draghiho se přitom díky nadějím na nová opatření vyšplhala až na čtyřtýdenní maximum 1,2404 USD, napsala agentura Reuters.

Draghi minulý týden přislíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Po dnešním zasedání banky však nepředstavil žádné konkrétní kroky, pouze naznačil možná budoucí opatření.

"Mluví o potenciálních opatřeních, trh ale žádá akci hned teď," uvedl analytik Brian Kim z makléřské společnosti RBS securities. Ekonom Andrew Wilkinson z firmy Miller Tabak & Co. nicméně předpověděl, že další ztráty eura budou pouze omezené.

"Ačkoli jsou někteří lidé zklamaní, myslím si, že to (Draghiho vystoupení) bylo celkem významné. Zřejmě položil základy pro velkou politickou akci," řekl Wilkinson. ECB nyní podle Draghiho pracuje na mechanismu, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK