Akcie v USA klesají, trh zklamaly komentáře šéfa ECB

02.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který byl reakcí hlavně na komentáře prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten podle názoru obchodníků nesplnil to, co slíbil před týdnem. Tehdy řekl, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Trhy čekaly, že Draghi svá slova objasní a řekne, co ECB chystá konkrétně a kdy tak učiní.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.780 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 1,5 procenta. Podobně širší index S&P 500 odepisoval 1,4 procenta na 1357 bodů. Relativně lépe na tom byl index Nasdaq Composite, který měl v poledne ztrátu 0,9 procenta a byl v blízkosti 2894 bodů.

Draghi řekl, že ECB připravuje nový mechanismus, který jí umožní přímo intervenovat na sekundárním trhu. To znamená, že by ECB mohla nakupovat státní dluhopisy nejohroženějších zemí eurozóny. Není ale jasné, kdy by se ECB mohla začít takto angažovat, navíc se ukázalo, že s návrhem nesouhlasí šéf německé centrální banky Jen Weidmann.

Pozornost finančních trhů se tak nyní stáčí k páteční zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA. Ta bývá důležitým určujícím prvkem pro měnovou politiku americké centrální banky (Fed), která ve středu uvedla, že tempo oživení ekonomiky zůstává velmi slabé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK