ČSÚ dnes zveřejní výsledky maloobchodu za červen

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky maloobchodu za červen. V květnu maloobchodní tržby bez sezonního očistění meziročně klesly o 2,1 procenta po dubnovém poklesu o 4,1 procenta. Klesly tržby zejména za potraviny a za pohonné hmoty i za prodej a opravy automobilů. Růst statistikové zaznamenali pouze v prodeji nepotravinářského zboží, a to v prodeji přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Tržby vzrostly také ve specializovaných prodejnách, například se sportovním zbožím či s oděvy a obuví.

"Maloobchodní tržby potvrzují slabost spotřebitelské poptávky a jsou jen dalším číslem v řadě, které ukazuje, že na domácí poptávku česká ekonomika rozhodně spoléhat letos nemůže. Na vině je vyšší inflace, respektive klesající reálné mzdy, a také obavy z dalšího vývoje ekonomiky," komentoval květnové výsledky analytik ČSOB Petr Dufek.

Další měsíce přitom rozhodně nepřinesou žádný obrat a dá se dokonce očekávat, že výsledky maloobchodu budou ještě slabší, naznačil Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK