Allianz zvýšila zisk na 2,4 miliardy eur, překonala odhady

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá pojišťovna Allianz vytvořila ve druhém čtvrtletí provozní zisk 2,36 miliardy eur (asi 59,7 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 2,8 procenta. Největší pojišťovna v Evropě, která působí i v České republice, tak překonala i ty nejoptimističtější odhady analytiků. Za růst zisku vděčí hlavně nárůstu příjmů ze životního pojištění a oddělení správy aktiv.

 

"Navzdory náročnému prostředí potvrzujeme i výhled provozního zisku na rok 2012 ve výši 8,2 miliardy eur, plus minus 0,5 miliardy eur," oznámil výkonný ředitel pojišťovny Michael Diekmann. Akcie firmy tak po zahájení obchodování zpevnily asi o 1,8 procenta na téměř 80 eur, zatímco německý index DAX měl zisk jen asi třetinový.

 

Čistý zisk ve čtvrtletí činil 1,32 miliardy eur (asi 33,3 miliardy Kč), a meziročně se tak zvýšil o 23 procent. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že čistý zisk bude činit 1,19 miliardy eur a provozní zisk 2,19 miliardy eur. V obou případech je výsledek lepší, než nejvyšší odhady.

 

K růstu čistého zisku ale částečně přispěly i špatné výsledky před rokem. Tehdy Allianz odepisovala ztráty, které jí způsobila dluhová krize v Řecku a nutnost odepsat část hodnoty řeckých dluhopisů ve výši 326 milionů eur. Celkové výnosy v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 2,5 procenta na 25,2 miliardy eur (asi 636,4 miliardy Kč).

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK