Aktivita evropských podniků opět klesla kvůli slabým zakázkám

03.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. srpna (ČTK) - Aktivita sektoru služeb i zpracovatelského sektoru v eurozóně se v červenci pojedenácté za sebou snížila. Podniky se potýkají s prudkým poklesem nových zakázek. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery.

Souhrnný index pro aktivitu služeb a výroby minulý měsíc nepatrně stoupl na 46,5 bodu z červnových 46,4 bodu. Zůstal však pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. Dílčí index zaměstnanosti klesl na 47,2 bodu z červnových 48,3 bodu. To ukazuje, že podniky propouštějí nejvýraznějším tempem od začátku roku 2010.

Index podnikových očekávání se snížil na rovných 50 bodů z 52,1 bodu. Dostal se tak nejníže od března 2009. Údaje podle agentury Reuters nedávají velké naděje na brzké hospodářské oživení v eurozóně, která se nyní potýká s negativními důsledky dluhové krize.

"Existuje velká obava, že zpomalení (hospodářského růstu) v Německu by se mohlo prohloubit," upozornil hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Červencová hodnota indexu aktivity podle Williamsona odpovídá čtvrtletnímu poklesu ekonomiky o 0,6 procenta.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 0,1 procenta. Mezinárodní měnový fond předpokládá, že v celém letošním roce ekonomika klesne o 0,3 procenta. Ratingová agentura Standard & Poor's tento týden předpověděla pokles o 0,6 procenta. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala se stagnací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK